Sok z aronii jak u babci – sprawdzony, domowy przepis pełen zdrowia

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Aronia to prawdziwa bomba witamin i antyoksydantów, która wzmacnia odporność, wspiera serce i pomaga w oczyszczaniu organizmu. Choć świeże owoce są cierpkie i kwaśne, w postaci soku zyskują głębię smaku, zachowując wszystkie prozdrowotne właściwości. Według babcinej receptury można w prosty sposób przygotować aromatyczny, naturalny napój, który zimą rozgrzeje i postawi na nogi lepiej niż niejeden suplement.
Poznaj zalety aronii i przetworów z niej
Aronia to jeden z najbardziej wartościowych owoców, jakie możemy spotkać w polskich ogrodach. Jej małe, granatowo-czarne jagody skrywają ogromną moc – są bogactwem witamin (zwłaszcza C, E i z grupy B), minerałów oraz antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia i wspierają naturalną odporność organizmu. Regularne spożywanie aronii pomaga obniżać ciśnienie, wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje poziom cholesterolu i chroni wzrok.
Choć surowe owoce aronii mają bardzo cierpki smak, po odpowiednim przetworzeniu stają się prawdziwym rarytasem. Soki, syropy, konfitury czy nalewki zachowują cenne składniki prozdrowotne, a jednocześnie nabierają głębokiego, szlachetnego aromatu. Domowe przetwory z aronii to nie tylko smaczny dodatek do zimowych herbat i deserów, ale też naturalny sposób na wzmocnienie organizmu w okresie przeziębień. Warto włączyć je do codziennej diety, by korzystać z dobrodziejstw tego niezwykłego owocu przez cały rok.
Sprawdź też inne przepisy na przetwory z aronii!
Klasyczny dżem z aronii - przepis na przetwory z aronii
Aroniówka: nalewka z aronii na spirytusie [przepis]
Domowe wino z aronii [przepis na wino aroniowe]
Zobacz, jak zrobić sok w sokowniku
SKŁADNIKI
- 1 kg aronii
- 1-2 kg cukru (w zależności od tego czy wolimy sok bardziej lub mniej słodki)
- 1,5 l wody
- 100 liści z wiśni lub 30-40 liści z czarnej porzeczki
- 2 dag kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużego garnka z grubym dnem wsypać umyte owoce, dodać umyte liście, wsypać cukier i kwasek, dolać wodę.
- Zagotować i gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 30 minut. Odstawić do ostudzenia.
- Wyjąć liście, przecedzić sok. Osoby, które lubią sok bardziej, gesty mogą przetrzeć owoce i dodać je do soku.
- Sok z aronii ponownie zagotować, gorący wlewać do wyparzonych słoików lub butelek. Po zakręceniu pasteryzować sok ok. 15 minut.