Sok z aronii jak u babci – sprawdzony, domowy przepis pełen zdrowia

Sok z aronii
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Sok z aronii jest bardzo aromatyczny i zdrowy - warto więc go zrobić i cieszyć się jego smakiem zimą
średni
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Aronia to prawdziwa bomba witamin i antyoksydantów, która wzmacnia odporność, wspiera serce i pomaga w oczyszczaniu organizmu. Choć świeże owoce są cierpkie i kwaśne, w postaci soku zyskują głębię smaku, zachowując wszystkie prozdrowotne właściwości. Według babcinej receptury można w prosty sposób przygotować aromatyczny, naturalny napój, który zimą rozgrzeje i postawi na nogi lepiej niż niejeden suplement.

Poznaj zalety aronii i przetworów z niej

Aronia to jeden z najbardziej wartościowych owoców, jakie możemy spotkać w polskich ogrodach. Jej małe, granatowo-czarne jagody skrywają ogromną moc – są bogactwem witamin (zwłaszcza C, E i z grupy B), minerałów oraz antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia i wspierają naturalną odporność organizmu. Regularne spożywanie aronii pomaga obniżać ciśnienie, wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje poziom cholesterolu i chroni wzrok.

Choć surowe owoce aronii mają bardzo cierpki smak, po odpowiednim przetworzeniu stają się prawdziwym rarytasem. Soki, syropy, konfitury czy nalewki zachowują cenne składniki prozdrowotne, a jednocześnie nabierają głębokiego, szlachetnego aromatu. Domowe przetwory z aronii to nie tylko smaczny dodatek do zimowych herbat i deserów, ale też naturalny sposób na wzmocnienie organizmu w okresie przeziębień. Warto włączyć je do codziennej diety, by korzystać z dobrodziejstw tego niezwykłego owocu przez cały rok.

Sprawdź też inne przepisy na przetwory z aronii!

Klasyczny dżem z aronii - przepis na przetwory z aronii

Aroniówka: nalewka z aronii na spirytusie [przepis]

Domowe wino z aronii [przepis na wino aroniowe]

Zobacz, jak zrobić sok w sokowniku

SKŁADNIKI

  • 1 kg aronii
  • 1-2 kg cukru (w zależności od tego czy wolimy sok bardziej lub mniej słodki)
  • 1,5 l wody
  • 100 liści z wiśni lub 30-40 liści z czarnej porzeczki
  • 2 dag kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużego garnka z grubym dnem wsypać umyte owoce, dodać umyte liście, wsypać cukier i kwasek, dolać wodę.
  • Zagotować i gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 30 minut. Odstawić do ostudzenia.
  • Wyjąć liście, przecedzić sok. Osoby, które lubią sok bardziej, gesty mogą przetrzeć owoce i dodać je do soku.
  • Sok z aronii ponownie zagotować, gorący wlewać do wyparzonych słoików lub butelek. Po zakręceniu pasteryzować sok ok. 15 minut. 
Beszamel: Aronia
Daniel Działa

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …

więcej