Jak zrobić pyszny kebab w domu - rady Agaty Wojdy
Kebab to danie, które podbiło szturmem podniebienia Polaków. Chętnie jadamy go na mieście, równie chętnie przygotowujemy w domu. Jak zrobić domowy kebab, by smakował pysznie? Nie wystarczy kurczak i ulubiona przyprawa do kebaba. Liczą się tez dodatki. Przeczytaj rady Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto i samodzielnie przygotuj najpyszniejszy kebab w mieście! Wypróbuj nasz przepis na domowy kebab: Kebab - jak przygotować go w domu?
Pierś kurczaka możemy pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć z dodatkiem ulubionej przyprawy do kebaba. Ja jednak polecam usmażenie ich w całości i pocięcie na plastry, co pomoże wyeliminować nadmiar kalorii i tłuszczu.
Jogurt do sosu do kebaba powinien być gęsty i nie zaszkodzi dodać mu jeszcze odrobiny soku z cytryny.
Do przyprawiania sosu koniecznie używajmy świeżych ziół typu mięta i kolendra, to nimi doprawmy zarówno sos, jak i wymieszane ze sobą pokrojone w kostkę pomidory i ogórki.
Jednym z dodatków do kebaba może być świeży ananas.
Do tego dania doskonale pasuje domowy coleslaw, czyli surówka z białej kapusty, marchewki, cebuli z dodatkiem majonezu, cytryny.
W Indiach podawana jest tamtejsza odmiana kebabu na bazie jagnięcego mięsa zamarynowanego w kuminie, chilli, soku z cytryny, imbiru i ziaren kolendry. Obowiązkowym dodatkiem jest usmażona na słodko cebula z zieloną świeżą papryczką. Zamiast jogurtowego sosu jest ostry chilli z dodatkiem czosnku. Jogurtem się popija tak przygotowany kebab.