Smażony sandacz w śmietanie z pieczarkami: pomysł na obiad
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Smażony sandacz w śmietanie z pieczarkami to doskonała alternatywa np. dla tradycyjnego schabowego z ziemniakami. Tym bardziej że ryby wciąż są słabo obecne w menu Polaków. Podajemy przepis na pysznego sandacza!
SKŁADNIKI
- sandacz (nie mniejszy niż 1,5 kg)
- pieczarki (ok. 1 kg)
- cebula
- śmietana
- mąka
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojonego, posolonego i obtoczonego w mące sandacza usmaż na patelni.
- Pieczarki pokrój w kostkę (mniejsze na 2–4 części, większe na 6–8) i wrzuć do wrzącej wody na ok. pół minuty.
- Zeszklij na patelni cebulę i dodaj do niej zblanszowane pieczarki oraz sól i pieprz do smaku.
- Następnie odstaw pieczarki z ognia, dodaj do nich śmietanę i po wymieszaniu ponownie postaw na ogień, mieszając.
- Tak przygotowanym sosem polej usmażonego wcześniej sandacza i podgrzej go w piekarniku.