Gatunki i rodzaje śledzi: jaki śledź do czego?
Jakie śledzie kupić do marynaty, a jakie do śledzia po japońsku? Jakie nadają się do smażenia, a jakie do jedzenia bezpośrednio? Nie wiesz, jakie śledzie nadają się do konkretnych potraw, które chcesz przyrządzić? Mówimy, jakie są rodzaje śledzi na rynku i jakie wybierać do konkretnych zastosowań.
Spis treści
- Jakie śledzie można kupić?
- Jakie śledzie do czego?
- Zobacz wideo z instrukcją moczenia śledzi!
- Sprawdź nasze najpopularniejsze przepisy na śledzie, zobacz galerię!
Śledzie są zdrowe, łatwo dostępne i mają cenę konkurencyjną w stosunku do innych ryb. W kuchni polskiej są też niezwykle popularne i stanowią tradycyjne danie na Wigilię oraz bardzo często odgrywają rolę przystawek na wszelkiego rodzaju przyjęciach.
Zobacz też >>> Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Jakie śledzie można kupić?
Sklepy rybne oferują następujące rodzaje śledzi:
Śledzie surowe - rzadkość, nadają się przede wszystkim do smażenia. Nie są jednak zbyt popularne, bo im dalej od morza, tym trudniej kupić ryby niepokalanie świeże, a poza tym śledź surowy jest rybą dość ościstą i tylko część ości ginie podczas smażenia czy pieczenia.
Śledzie solone - ryby bez głowy i wypatroszone całe są konserwowane w mocnej solance. Zanim będą nadawały się do spożycia, wymagają moczenia oraz usunięcia skóry i kręgosłupa. Dopiero tak uzyskane filety można użyć do przyrządzania śledzi w oleju, sałatek śledziowych oraz śledzi marynowanych. Sporo roboty, ale są osoby, które uważają, że ten rodzaj śledzi jest smaczniejszy od popularnych matiasów i zawiera mniej od nich konserwantów (co akurat jest prawdą).
Matiasy, matjasy - śledzie filetowane, bez skóry, konserwowane mniej stężoną solanką (16%). Nadają się do jedzenia po krótkim moczeniu (1-2 godziny, czasem mniej - w zależności od upodobań kulinarnych). Sprzedawane na wagę albo paczkowane na tackach. W pierwszym przypadku nie bardzo możemy sprawdzić, czy do ich konserwowania zostało użyte cokolwiek poza solą. W drugim przypadku zalecamy uważną lekturę składu na opakowaniu, bo wiele z tych produktów to śledzie konserwowane nie tylko solą, ale też octem. Oprócz tego często dodawane są do śledzi inne substancje konserwujące - oczywiście większości z nich pozbywamy się, mocząc śledzie. Jednak ocet użyty do konserwowania śledzi zmienia nie tylko ich konsystencję (stają się one jaśniejsze i twardsze), ale też smak.
Uliki - mniejsza i bardziej tłusta wersja matiasów - rzadziej dostępne i przeważnie w formie marynowanej, a nie tylko solonej.
Śledzie marynowane - zazwyczaj to filety śledziowe mające formę matiasów, ale konserwowane w zalewie octowej z rozmaitymi dodatkami.
Śledzie wędzone - filetowane, ze skórą lub bez - najpierw zanurzone w solance lub posypane solą, następnie wędzone na zimno.
Piklingi - śledzie wędzone w całości - ze skórą i głową oraz z ośćmi.
Zobacz też >>> Jak rozpoznać dobrego śledzia?
Jakie śledzie do czego?
Śledzie surowe nadają się do smażenia a także pieczenia w piekarniku i gotowania na parze.
Śledzie solone - do wszelkich sałatek, na przystawki, a także do smażenia.
Matiasy - do przyrządzania w oleju, oliwie, occie, do sałatek, do podawania w śmietanie jako danie obiadowe, a także do smażenia po panierowaniu.
Uliki - zastosowanie jak matiasów - poza smażeniem.
Śledzie wędzone i piklingi - do jedzenia z pieczywem, przygotowywania past śledziowych i do sałatek.
Zobacz wideo z instrukcją moczenia śledzi!
Zobacz też >>> Świeży śledź: jak rozpoznać, czy jest rzeczywiście świeży?