Smażona pierś kurczaka panierowana w kokosie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Smażone fileciki z kurczaka to świetna przekąska imprezowa. Czasem jednak warto je urozmaicić. Na każdym towarzyskim spotkaniu uznanie zyska pierś kurczaka panierowana w kokosie. Wypróbujcie ten przepis, a sukces macie zagwarantowany!
TOP 8 przepisów na pierś kurczaka
SKŁADNIKI
- 1 filet z piersi z kurczaka
- 1 opakowanie wiórków kokosowych
- 1 jajko i 1 łyżka wody
- pół szklanki mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- papryka mielona ostra
- sól
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z kurczaka pokroić w paski. Skropić sosem sojowy, oprószyć granulowanym czosnkiem i ostrą papryką. Wymieszać i odstawić na godzinę.
- Jajko rozmącić z łyżką wody.
- Paski filetu obtoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku i kolejno w wiórkach kokosowych.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
- Podawać z ostrym sosem Sriracha lub pomidorowym.