Polędwiczki wieprzowe z ziołami: podajemy łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Delikatne polędwiczki wieprzowe można przyrządzać w całości albo zrobić z nich kotlety. My proponujemy drugi wariant - czyli kotlety z polędwicy wieprzowej w aromatycznym sosie ziołowym.
SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka posiekanych ziół: natki, bazylii, oregano, tymianku
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1/2 szklanki śmietanki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wieprzowe pokroić w ukośne plastry na grubość 3-4 cm. Lekko rozpłaszczyć dłonią. Usmażyć krótko kotleciki na oliwie.
- Wyjąć mięso, krótko przesmażyć zioła z czosnkiem, dolać śmietanę. Podgrzewać, mieszając. Włożyć mięso, podgrzać w sosie.