Kotlety mielone z otrębami owsianymi PRZEPIS
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Masz ochotę na kotlety mielone? Pyszne, mięciutkie, ale trochę inne od tradycyjnych? Wypróbuj nowy przepis na mielone z wołowiny i indyka z otrębami owsianymi. Są bardzo sycące, a przy tym lekkostrawne. Smak na pewno cię zaskoczy!
SKŁADNIKI
- 250 g mielonej tłustej wołowiny
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa
- Majeranek
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek rozgnieć. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Kostkę rosołową rozpuść w 0,5 litra wody. Podduś cebulę i czosnek w odrobinie wywaru.
- Do miski wrzuć mięso mielone wołowe i z indyka. Dorzuć podduszoną cebulę i czosnek. Wsyp otręby owsiane. Posól, popieprz, posyp majerankiem. Wymieszaj składniki i wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny.
- Ugotuj jajko na twardo.
- Po upływie czasu, wyjmij mięso z lodówki. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolej odrobinę wody. Gdyby okazała się zbyt wilgotna, dosyp więcej otrębów. Do mięsa dodaj rozdrobnione, ugotowane jajko.
- Żeby upewnić się, czy mięso jest dobrze przyprawione, usmaż niewielki kawałek na natłuszczonej patelni. Dopiero wtedy uformuj kotlety i smaż je kolejno z dwóch stron, aż do zarumienienia.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH