Śledzie pod pierzynką: przepis na przystawkę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Śledzie pod pierzynką to jeden z popularniejszych sposobów przyrządzania śledzi. Śledzie to jedna z klasycznych odświętnych przystawek. Poznaj przepis na pyszne śledzie.
Polecamy również: zabawną przekąskę ze śledzi i buraczków podaną a la truskawki
SKŁADNIKI
- 8 filetów śledziowych,
- 2 cebule,
- 6 dużych ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 5 jajek,
- 2 średnie buraki,
- majonez
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety śledziowe namoczyć, drobno pokroić i ułożyć na dnie miski. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ).
- Na to wyłożyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Marchew wraz z ziemniakami ugotować w mundurkach, odstawić do ostudzenia.
- Ziemniaki zetrzeć na tarce, koniecznie o grubych oczkach. Wyłożyć na cebulę.
- Posmarować średniej grubości warstwą majonezu.
- Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na majonez.
- Posypać tartym białkiem z jaj ugotowanych na twardo.
- Jako jednej z warstw sałatki można też użyć gotowanych buraczków.
- Wierzch sałatki posypać żółtkami startymi na tarce o małych oczkach, tak, aby powstała tytułowa "pierzynka".