Różany bukiet: kapitalny przepis na warstwową sałatkę śledziową z naleśnikami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Majonezowa sałatka śledziowa z burakami to przebój imprezowych stołów. Jeśli jednak jej warstwowa wersja już wam się znudziła, wypróbujcie pomysł w kształcie różanego bukietu. Jak go zrobić? To proste!
Pyszne krokiety,naleśniki,torty naleśnikowe TUTAJ!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 płatów śledzi matiasów
- 3 średniej wielkości buraki
- 2 nieduże cebule
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 4 średniej wielkości marchewki
- 6 jaj
- majonez
- sól, pieprz
- 4-5 naleśników
- natka pietruszki do ozdobienia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa - oprócz cebuli - należy wcześniej ugotować bez obierania, czyli w tzw. "mundurkach". Gotujemy także jajka.
- Śledzie kroimy w dość drobną kostkę. Drobno kroimy cebulę.
- Obrane ugotowane warzywa najlepiej jest zetrzeć na drobnej tarce, wtedy sałatka będzie bardziej puszysta. Jeśli ktoś woli grubsze kawałki, może użyć większych oczek tarki.
- Trzecią część buraków oraz 2 posiekane śledzie odkładamy do dekoracji naleśnikowej.
- Wszystkie składniki dzielimy na pół. Kolejność warstw: buraki, śledzie, cebula, ziemniaki, marchewka, jajka, sól z pieprzem, majonez. Następnie powtarzamy układanie warstw. Tworząc zgrabny kopczyk.
- Naleśniki smarujemy majonezem, posypujemy tartymi buraczkami i posiekanym śledziem. Zwijamy w rolki. Kroimy każdy naleśnik na 5-6 kawałków.
- Od góry szubę ozdobić rolkami naleśnika i natką pietruszki, utykając listki między naleśnikowe różyczki. Tak przyrządzona sałatka powinna postać przynajmniej kilka godzin. Możemy ją także zrobić dzień wcześniej.