Miruna po grecku według Magdy Gessler [WIDEO]

Miruna po grecku według  Magdy Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Miruna po grecku według Magdy Gessler to przepis warty wypróbowania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Przepis Magdy Gessler na rybę po grecku - mirunę - cieszy się wielką popularnością. Sprawdźcie sami i oceńcie, czy jest najlepszy! Zamiast miruny można wykorzystać filet z dorsza albo mintaja.

Składniki

  • 1 kg filetów z miruny lub dorsza

  • 2 kg pomidorów

  • 1 mała cukinia

  • 6 marchwi

  • pół selera

  • 2 cebule

  • 3 większe pietruszki,

  • 1 mały por (biała część)

  • 50 ml wina białego

  • mąka

  • sól, pieprz

  • czerwona papryka słodka

  • kardamon i cynamon

  • 2 liście laurowe

  • ziele angielskie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę należy pokroić na średniej wielkości kawałki,  przyprawić solą i pieprzem oraz papryką.

  • Potem panierować w mące, a następnie smażyć na złoty kolor.

  • W międzyczasie należy podsmażyć cebulę i por.

  • Marchew, seler, cukinię i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych okach, dodać do cebuli i dusić.

  • Do warzyw, gdy będą miękkie, dodać przyprawy.

  • Dorzucić do nich pokrojone pomidory, liście laurowe i ziele angielskie.

  • Dodać wino i gotować.

  • Wszystko razem dusić 10-15 minut - do odparowania nadmiaru sosu.

  • Usmażoną rybą zalać sosem i wymieszać.

ZOBACZ WIDEO z instrukcją, jak zrobić rybę po grecku!

Ocena: 3,7