Surówka obiadowa z kapusty, ogórka i koperku
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Surówkę z kapusty pekińskiej można przygotować także ze zwykłej białej kapusty. Dodatek ogórka i koperku nadaje jej świeży smak i zapach. Lekko kwaskowata i bardzo chrupiąca będzie doskonałym dodatkiem do obiadu.
Polecamy także przepisy na Surówkę z białej kapusty, jabłka i buraków oraz Surówkę z kapusty, jarmużu i orzechów
SKŁADNIKI
- około 1 kg kapusty pekińskiej lub białej, drobno poszatkowanej
- 2 świeże ogórek sałatkowe
- 1 pęczek drobno posiekanego kopru
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórek myjemy i kroimy lub szatkujemy razem z kapusta na cienkie półplastry lub w słupki.
- Dodajemy koperek i pozostałe przyprawy.
- Całość dobrze mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.