Sałatka z buraków z dodatkiem jabłek
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Burak ćwikłowy przeżywa obecnie swój renesans. Jest bogaty w potas, wapń, magnez i witaminy z grupy B, błonnik, którego spożywamy za mało, i kwas foliowy. Zawiera również betacyjany, roślinne barwniki, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Poza tym buraki odkwaszają organizm. Warzywa te można jeść nie tylko gotowane czy pieczone, ale także na surowo.
SKŁADNIKI
- 3 buraki
- 3 kwaśne jabłka (np. renety)
- 3 czerwone cebule
- ząbek czosnku
- pół szklanki jogurtu greckiego
- cytryna
- łyżeczka kminku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku. Po wystudzeniu obierz je i pokrój je w plastry.
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie cząstki, a następnie skrop sokiem z cytryny.
- Cebule obierz, pokrój w cienkie talarki i na kilka minut zanurz w osolonej w wodzie.
- Kminek utłucz w moździerzu.
- Składniki sałatki ułóż dekoracyjnie na dużym talerzu.
- Do jogurtu dodaj ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę i sól oraz pieprz do smaku.
- Polej sałatkę jogurtem i posyp kminkiem.