Buraczki zasmażane - przepis na tradycyjne domowe buraczki
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Buraczki zasmażane to jarzynka tradycyjnie podawana do pieczonych mięs, szczególnie zaś do kaczki i królika w śmietanie. Buraczki zasmażane łatwo jest przyrządzić. Lubią je prawie wszyscy, a na dodatek warto pamiętać, że jedzenie buraków w każdej postaci jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg buraków
- sok z połówki dużej cytryny lub łyżka octu winnego
- 2-3 łyżki masła
- czubata łyżka mąki
- sól i ew. cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraczki umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeśli chcesz sobie ułatwić życie i nie musieć dolewać wody do gotujących się buraków - możesz je owinąć folią i upiec w piekarniku. Tak przygotowane buraki zachowają nieco więcej składników odżywczych.
- Wystudzone buraczki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce - do wyboru masz mniejsze lub większe oczka - jeśli nie lubisz papkowatej konsystencji - wybierz oczka większe.
- W rondelku lub na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego mąkę i zrób zasmażkę. Do zasmażki dodaj starte buraczki. wymieszaj.
- Dopraw buraki sokiem z cytryny lub winnym octem, dosól - zwłaszcza jeśli były pieczone, a nie gotowane.
Buraczki zasmażane można dodatkowo połączyć ze startym jabłkiem albo ze startą lub drobno posiekaną cebulą. Warto te dodatki przesmażyć na maśle. Można przygotować buraczki tylko z jabłkiem albo tylko z cebulą, można do nich dodać też oba składniki jednocześnie.
Do czego podać zasmażane buraczki?
Buraczki tradycyjnie podaje się do kaczki, zająca i królika.
Królik duszony w occie balsamicznym
Zasmażane buraczki doskonale smakują również z mielonymi kotletami wieprzowymi:
Najlepsze kotlety mielone: chrupiące z wierzchu, soczyste w środku
Jarzynka na ciepło
Gotowane warzywa są lżej strawne, dlatego warto po nie sięgać częściej. Oto kilka specjalnie wybranych przepisów na ciepłą jarzynkę nawiązujące polskiej kuchni domowej:
Marchewka z groszkiem zasmażana
Kapusta pekińska z groszkiem w stylu curry
Modra kapusta: przepis kuchni śląskiej na popularną jarzynkę