Klasyczna sałatka grecka: jak zrobić i serwować? [przepis]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka grecka to kolorowy miks świeżych warzyw, oliwek i sera feta - idealne lekkie danie, które może stanowić samodzielne danie np. na lunch. Podajemy przepis na klasyczną sałatkę grecką - idealną przekąską na ciepłe dni.
Sałatka grecka musi składać się ze świeżych i dobrej jakości składników. Ogórek nie może być wodnisty, oliwki suche, pomidory kwaśne, a ser „typu” feta i oliwa - niskiej jakości. Prawdziwy grecki smak możesz wyczarować i w naszym klimacie, jednak zrób sałatkę grecką z dojrzałych pomidorów, dobrej jakości fety (możesz ją zastąpić bułgarskim serem typu rosa) i smacznych mięsistych oliwek. Nie zapomnij o doskonałej jakości oliwie z oliwek!
SKŁADNIKI
- ogórek świeży - jeśli ze sprawdzonego źródła, to najlepiej ze skórką
- pomidor
- cebula czerwona
- garść czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- szczypta oregano
- plaster prawdziwego sera feta (nie "typu feta"!)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory pokroić na ćwiartki, ogórki w plasterki lub półksiężyce, cebulę w piórka.
- Na talerzu (nie w małej miseczce!) układamy warstwowo: ogórki, pomidor, cebulę, oliwki (całe!). Na wierzch kładziemy duży plaster sera feta o grubości ok. 1 cm.
- Całość polewamy oliwą (do smaku można dodać sól, pieprz i oregano) i serwujemy!