Sałatka z melonem i mozzarellą - orzeźwiająca letnia przekąska

Sałatka z melonem i mozzarellą - orzeźwiająca letnia przekąska

Autor Zdjęcia: photos.com

Jeśli jesz mięso - do sałatki z melona i mozzarelli możesz dodać plasterki szynki parmeńskiej

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gdy na dworze skwar, marzymy o lekkich posiłkach, które zaspokoją głód, ale też niosą orzeźwienie. Spróbuj połączenia melona z mozzarellą i szynką parmeńską. Popijać chłodnym białym winem!

Składniki

  • 1 melon

  • 125 g małych kulek mozzarelli

  • 1 pomarańcza

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • bazylia

  • sól, pieprz

  • 5 pomidorków koktajlowych

  • 1 ogórek

  • opcjonalnie: parę plasterków szynki parmeńskiej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórka obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Z miąższu melona wydrążyć kulki łyżeczką. Pomidorki i kulki sera przekroić na pół. Pomarańczę obrać, nożykiem wyjąć miąższ z osłonek.

  • Składniki wymieszać i polać sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Wstawić na 20 minut do lodówki, przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii lub/i melisy.

  • Gdy chcemy uczynić sałatkę bardziej treściwą, można dodać do niej parę plasterków szynki parmeńskiej porwanych na drobniejsze kawałki.

Ocena: 0