Kozi ser z jagodami: sałatka afrodyzjak

2021-03-29
PUF
jak_podac_kozi_ser_z.jpg
Autor: photos.com Kombinacje sera i owoców mogą być zaskakująco pyszne i bardzo urozmaicone!
łatwy
20 min
4

Jagody lubimy w deserach, ale równie smaczne są w wersji wytrawnej - w towarzystwie koziego sera, octu balsamicznego i pieprzu. Oto prosta sałatka afrodyzjak do zrobienia w kilkanaście minut. Podawana z białym pieczywem i miłością, wywoła piorunujący efekt!

Krem jagodowy 

Jagody z kruszonką 

Letni pudding z owoców jagodowych

SKŁADNIKI

  • 15 dag miękkiego serka koziego
  • 2-3 szalotki
  • 1 czubata łyżka grubo mielonego lub tłuczonego czarnego lub kolorowego (będzie wyglądał efektowniej) pieprzu
  • spora garść czarnych jagód
  • miks sałat
  • bazylia, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, kolendra (opcjonalnie - ma specyficzny smak, który dominuje; nie każdemu przypada do gustu)
  • oliwa
  • ocet balsamiczny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szalotki pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać łyżkę octu balsamicznego, odrobinę pieprzu i czarne jagody. Zostawić na małym ogniu, poczekać aż sos odparuje. Zdjąć z ognia.
  • Ser pokroić na plasterki, obtoczyć w pieprzu i obsmażyć z dwóch stron na patelni grillowej (można też na teflonowej, podlewając odrobiną oliwy).
  • Do miksu sałat dodać porwane na kawałki zioła, posiekany szczypiorek i koperek. Położyć na nich przesmażone serki i polać sosem pieprzno-jagodowym. Posypać surowymi jagodami.
  • Podawać z bagietką i białym winem.
PUF