Orzeźwiająca sałatka z ogórka i ananasa z rukolą

Orzeźwiająca sałatka z ogórka i ananasa z rukolą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysty ananas, chrupki ogórek i pikantna rukola w idealnej sałatce do mięs

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Świeża sałatka z ogórka i ananasa z rukolą uświetni każdy stół. Doskonale sprawdzi się jako dodatek eleganckiego obiadu, idealnie pasuje do grillowanym mięs. Soczysta, aromatyczna i lekko pikantna dzięki rukoli wzbudzi pożądanie każdego smakosza.

Składniki

  • 1 ananas, świeży i dojrzały

  • 4 ogórki gruntowe lub 2 wężowe

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 cytryna

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • czarny pieprz do smaku

  • 1 opakowanie rukoli około, 100 g liści

  • kolorowy pieprz do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ananasa obrać zgodnie z załączoną instrukcją, pokroić w kostkę.

  • Ogórka gruntowego obrać, wężowego lub innego z cienką skórką nie obierać, pokroić w kostkę. 

  • Z soku z cytryny, 1 łyżki wody, 2 łyżek oliwy, cukru i soli przygotować dressing, wszystko dokładnie miksując. 

  • Wymieszać ananasa z ogórkiem, polać dressingiem i pozostawić na 20 minut.

  • Na dnie niskiej salaterki ułożyć rukolę, dodać ananasa i ogórka, lekko przemieszać, oprószyć zmielonym pieprzem kolorowym i od razu podawać. Delikatne liście rukoli w kontakcie z kwasem szybko wiotczeją. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6