Mizeria z ogórków po włosku

Mizeria z ogórków po włosku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mizeria z ogórków po włosku jest łatwą sałatką z ogórka. Taka ogórkowa surówka urozmaici nasze codzienne letnie menu. Wyrazisty sos, aromatyczne zioła i świeże ogórki - idealne skojarzenie na lato. 

Składniki

  • 3/4 szklanki majonezu

  • 1/4 szklanki jogurtu

  • 1 łyżka octu winnego

  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich

  • 1 łyżeczka oliwy

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 1 szczypta cukru

  • 3 duże ogórki

  • 1 średnia cebula czerwona

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kółka. 

  • Z pozostałych składników przygotować sos majonezowo-jogurtowy. 

  • Wymieszać ogórki i cebulę z sosem.

  • Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska

Ocena: 3,4