Sieja: wartość odżywcza i zastosowanie kulinarne ryby
Sieja (Coregonus lavaretus L.) to ryba z rodziny głąbieli (Coregonidae). Sieja jest rybą zimnolubną, pochodzenia arktycznego. Na terenie Polski pojawiła się po ostatnim zlodowaceniu. Jest blisko spokrewniona z sielawą. W Polsce występują dwie odmiany endemiczne w jeziorze Wigry na Mazurach oraz Łebsko na Pomorzu.
Spis treści
Występowanie siei
Sieja, jako ryba zimnolubna występuje w jeziorach głębokich, zimnych, z dobrze natlenioną wodą, a także zasobnych w plankton skorupiakowy: duże wioślarki i widłonogi. Sieja jest gatunkiem występującym na terenie Wigierskiego Parku Narodowego. Każdego roku jeziora parku są zarybiane, specjalnie hodowanym narybkiem. W jeziorach Wigry i Pierty, co roku odławia się około 13 ton sielawy. Wszystkie ryby trafiają na rynek lokalny.
Poza Polską sieja występuje w jeziorach polodowcowych alpejskich i skandynawskich.
Okres ochronny siei trwa od 15 października do 31 grudnia, wymiar ochronny to 35 cm.
Sieja - opis
Kształt ciała siei jest wrzecionowaty, dobrze przystosowany do ruchliwego trybu życia. Sieja ma zielonkawy grzbiet o zmiennych odcieniach oraz srebrzystobiałe boki i podbrzusze. Budowa siei jest bardziej zwarta niż u sielawy. Otwór gębowy jest położony w dole głowy. Charakterystyczna dla siei jest tzw. płetwa tłuszczowa czyli błoniasta, pozbawiona promieni wypuklina skóry umiejscowiona pomiędzy płetwą grzbietową i ogonową. Cecha ta wskazuje na bliskie pokrewieństwo siei z rybami łososiowatymi: łososiem, pstrągiem i trocią.
W sprzyjających warunkach sieja dożywa w naszych wodach do 10 lat, osiągając masę nieco przekraczającą 3 kg.
Wartość odżywcza siei
Porcja 100 g filetu z siei zawiera ponad 2 g tłuszczu i aż 20 g pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, dostarczając 102 kcal.
Sieja - zastosowanie kulinarne
Sieja ze względu na swój smak jest wysoko ceniona. Niektórzy uważają, że sieja jest dużo smaczniejsza od łososia, pstrąga lub troci. Jej mięso jest białe, zwarte, ale sprężyste. W smaku delikatne, bez zapachu mułu, bardzo smaczne. Jednocześnie jest to ryba bardzo rzadka, co czyni ją towarem z górnej półki.
Doskonale smakuje sieja smażona.
Polecamy: Sieja smażona, panierowana w orzechach
Warto także sieję piec, dusić, grillować, a nawet marynować.
Wypróbuj: Sieja marynowana - przepis na przekąskę z ryby
Jednak za najsmaczniejszą uważa się sieję wędzoną, która pod wieloma względami przewyższa smakiem inne ryby.
Spróbuj: Sieja wędzona. Przepis jak wędzić sieję?