Miętus: wartość odżywcza i zastosowanie kulinarne miętusa

2018-08-14 12:54

Miętus to ryba drapieżna. Występuje w słodkich wodach śródlądowych i słonych przymorskich Europy Środkowej i Wschodniej, Środkowej i Wschodniej Azji, a także w Ameryce Północnej. Dorasta do 50 cm i 2 kg wagi. Mięso miętusa jest delikatne, tłuste i wysoko cenione przez smakoszy. 

Miętus: wartość odżywcza i zastosowanie kulinarne miętusa
Autor: Shutterstock Miętus to drapieżnik, żyjący przy dnie słodkich zbiorników wodnych

Opis miętusa

Miętus (łac. Lota lota) to jedyny przedstawiciel rodziny dorszowatych w słodkich zbiornikach.  Miętus lubi czyste rzeki z wartkim nurtem i żwirowatym dnem. Dlatego często mówi się, że występowanie miętusa świadczy o czystości wód. 

Ciało miętusa jest silnie wyciągnięte, bardzo miękkie, o walcowatym kształcie. Miętus posiada pojedynczy wąs na środku brody. Charakterystyczne jest ustawienie płetw brzusznych przed piersiowymi. Głowa ryby jest szeroka i mocno spłaszczona z dużym otworem gębowym. Skóra miętusa to mieszanka barw: brąz, oliwka i zieleń, układających się w wyraźny, marmurkowy wzór na grzbiecie, boki są jaśniejsze – żółtawe, a brzuch białawy.

Przeciętna długość ryby waha się około 60 cm. Maksymalnie osiąga ona 1 m długości. Łuski miętusa są drobne i okrągławe. 

Młode osobniki miętusa odżywiają się robakami, larwami owadów, skorupiakami, drobnymi ślimakami i mięczaki. Pokarmem starszych osobników są ryby - jazgarz, kiełb, płoć i raki. Miętus uwielbia również ikrę.

Wymiar ochronny miętusa na rzece Odrze od ujścia rzeki Warty, do granic z wodami morskimi wynosi 30 cm, w pozostałych wodach 25 cm. 

Okres ochronny miętusa na wszystkich wodach z wyjątkiem strefy na Odrze od ujścia rzeki Warty do granic z wodami morskimi od 1 grudnia do końca lutego.

Wartość odżywcza

Porcja 100 g mięsa miętusa to około 90 kcal. Miętus jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D. 

Zastosowanie kulinarne

Białe i tłuste mięso miętusa wykorzystuje się w gastronomii do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia.

Polecamy: Miętus smażony sauté   Miętus duszony po węgiersku  oraz Miętus pieczony w piekarniku

Doskonale sprawdza się także do grillowania.

Spróbuj także:  Miętus grillowany - przepis jak grillować miętusa

Można go dodawać jako wkładkę mięsną do zup i farszów.