Rolada śmietankowa z malinami: przepis na roladę z bitą śmietaną i owocami
2021-03-31
średni
60 min
4
Delikatna biszkoptowa rolada z pysznym malinowym nadzieniem to doskonały deser na ciepłe dni. Podajemy sprawdzony przepis na pyszne ciasto z kremem i owocami. Sprawdź, jak przygotować roladę śmietankową z malinami.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- śmietana kremówka
- cukier puder (do posypania)
- maliny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
- Dodaj partiami cukier nadal ubijając.
- Dodaj pojedynczo żółtka i dalej ubijaj.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do masy i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aby piana nie opadła.
- Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią ciasto i wyrównaj.
- Piecz w temperaturze 170 stopni przez 12 minut.
- Po upieczeniu usuń papier, połóż ciasto na lniany ręcznik kuchenny, zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i zostaw do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Dodaj do ubitej masy maliny, delikatnie wymieszaj. - Odwiń ciasto z ręcznika i posmaruj ubitą śmietaną kremówką zostawiając suche brzegi rolady, aby masa nie wypłynęła. Posyp śmietanę malinami.
- Zwiń roladę tak samo jak poprzednio, wzdłuż dłuższego boku.
- Posyp roladę cukrem pudrem.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?