Świeży pstrąg: jak wybrać dobrego pstrąga?
Pstrąg robi furorę na naszych stołach. To pyszna ryba o delikatnym i słodkawym mięsie. By cieszyć się w pełni jego smakiem, trzeba najpierw wybrać naprawdę świeżą rybę. Pstrąg musi mieć szkliste oczy i czerwone skrzela. Zielonkawym odcieniem łusek nie należy się zrażać, bo to naturalne barwy ryby. Polecamy również ciekawe przepisy na dania z pstrągów: Pstrąg faszerowany z orzechami, Najlepsze przepisy na dania z pstrąga orazPstrąg w sosie winogronowym.
Spis treści
Gdzie można kupić świeże ryby?
Wiele osób marzy o świeżej i pysznej rybie dostępnej przez cały rok. Na prawdziwe świeże pyszności można liczyć tak naprawdę w lokalnych sklepach rybnych, których jest jak na lekarstwo. Ale i w dobrych marketach można trafić na świeży rybi okaz. Jak go rozpoznać i nie dać się nabić w butelkę sprzedawcy?
Sprawdź również >>> Pstrąg duszony w ziołach
Świeży pstrąg: jak rozpoznać i wybrać?
Pstrąg żyje w czystych potokach i niektórych jeziorach. Popularny pstrąg tęczowy bywa też hodowany w pomorskich stawach. Ryba ta charakteryzuje się różową smugą biegnącą wzdłuż boku. Oprócz tego pstrąg ma też na sobie kolory niebieskawe i zielonkawe, które nie świadczą o zepsuciu ryby.
Warunek jest jednak jeden - pięknie błyszczące łuski. Świeży pstrąg ma również wypukłe, błyszczące oczy i czerwone skrzela. Zatem od zakupu powinny nas odwodzić mętne i wklęsłe oczy, brunatne skrzela, łuska pokryta śluzem i oczywiście nieświeży zapach.
Pstrąg może być też mrożony. Jednak pamiętajmy, by nie mrozić drugi raz już raz rozmrożonej ryby. Można na tym nieładnym zachowaniu przyłapać też sprzedawców. Taka wielokrotnie mrożona ryba ma grubą warstwę nierównej glazury.
Sprawdź również >>> Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką