Meksykańskie krokiety z mięsem i fasolą, czyli burritos
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Burritos to typowa potrawa meksykańska. Składa się z tortilli (naleśnika), nadzienia (mięsnego lub fasolowego, albo jedno i drugie) i pikantnego sosu.
Polecamy także: Przepis na krokiety z grzybami oraz Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki
SKŁADNIKI
- Burritos:
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- puszka krojonych pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pół pojemnika gęstej śmietany
- sól, pieprz
- ostra papryka
- zmielony kminek
- natka pietruszki
- Naleśniki:
- jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy naleśniki (tortille): jajko roztrzepujemy z mlekiem i wodą, dosypujemy tyle mąki, by ciasto miało konsystencję jogurtu, solimy. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobinę oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Przygotowujemy burritos: na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i mielone mięso, dodajemy odcedzone pomidory. Smażymy razem przez pięć minut, dokładamy fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, mieszamy, aż farsz nieco zgęstnieje.
- Kładziemy po trzy łyżki na każdy naleśnik, zwijamy w ciasny pakiecik otwarty z jednej strony i układamy na talerzu. Dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy natką pietruszki.
- Burritos można też zapiec po uprzednim posypaniu startym ostrym serem żółtym.