Mięta - dlaczego warto uprawiać ją w domu?

2016-11-03 17:32

Mięta pochodzi z obszarów śródziemnomorskich, ale dzisiaj uprawiana jest na każdym kontynencie. Ma nie tylko doskonały smak, ale też właściwości zdrowotne. Dlaczego jeszcze warto uprawiać mięte w domu?

mieta-dlaczego-warto-ja-uprawiac-w-domu.jpg
Autor: pixabay.com Świeże listki mięty nadają się na dodatek do potraw i napojów.

Spis treści

  1. Mięta świeża i suszona
  2. Doskonały dodatek do mięs
  3. Wzbogaca smak napojów
  4. Walory zdrowotne

Mięta świeża i suszona

Częściami jadalnymi mięty są liście i wierzchołki pędów. Do potraw podaje się nie tylko miętę świeżą, ale także suszoną. Ważne jest, aby ususzone liście zachowały zielony kolor, zapach mentolu i orzeźwiający korzenny smak.

>>> Gatunki i odmiany mięty do uprawy w ogrodzie i na balkonie. ZDJĘCIA

Doskonały dodatek do mięs

Podobno jako pierwsi do potraw miętę dodawali Brytyjczycy, którzy jej smakiem wzbogacali jagnięcinę, baraninę, cielęcinę, wieprzowinę, wątróbkę oraz potrawy z mięsa mielonego. Z miętą dusili także warzywa - groszek, marchewkę, pora i kapustę.

Wzbogaca smak napojów

Dzisiaj mięta jako przyprawa króluje w wielu kuchniach świata. Grecy dodają ją do jogurtu naturalnego, Japończycy do zupy cytrynowej, a mieszkańcy krajów śródziemnomorskich do letnich napojów, koktajli oraz wody mineralnej z dodatkiem cytryny.

Walory zdrowotne

Przez zielarzy jest szczególnie ceniona jako środek rozkurczowy przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, łagodzi wzdęcia i podrażnienia trzustki. Warto ją odkryć szczególnie latem. Kilka listków dodanych do mrożonej herbaty z cytryną ugasi największe pragnienie!