Zdrowy kwas buraczany: jak zrobić i ile pić?
Kwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa - łatwa do samodzielnego przygotowania. Ostatnim przebojem jest pity codziennie samodzielnie przygotowany kwas z buraków. Łagodzi wiele dolegliwości, wzmacnia. Kwas buraczany najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem; pierwszą porcję na czczo.
Kwas buraczany można wykorzystać także do przygotowania barszczu: Barszcz czerwony na zakwasie - przepis [WIDEO]
Buraki zawierają witaminę C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Niektórzy lubią je w formie jarzynki, inni wyciskają z nich sok. Z pewnością powinniśmy jeść je jak najczęściej. Zdaniem wielu dietetyków najlepsze efekty zdrowotne daje regularne picie kwasu z buraków. Może pomóc w leczeniu anemii, zaparć i nadciśnienia, wspomaga pracę wątroby i nerek. Oczyszcza organizm i go odkwasza (buraki są zasadotwórcze, więc poleca się je szczególnie osobom jedzącym dużo mięsa i pieczywa).
ZOBACZ WIDEO z przepisem na kwas buraczany!
SKŁADNIKI
- 1,5-2 kg buraków,
- 2 litry wody,
- skórka żytniego chleba razowego (na zakwasie),
- 2 łyżeczki soli,
- kilka ząbków czosnku,
- ewentualnie ziele angielskie,
- łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry, włożyć do dużego słoja albo kamionki, dodać obrany czosnek, sól, cukier i ziele angielskie, zalać przegotowaną lekko ciepłą wodą i dodać skórkę chleba.
- Słój przykryć ściereczka i postawić w ciepłym miejscu.
- Po 5 dniach odcedzić i zlać do butelek, przechowywać w lodówce. Buraki można wykorzystać do sałatki.