Łagodny keczup domowy: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
160 min
4
Łagodny keczup domowy polubią zwłaszcza dzieci oraz osoby, którym nie odpowiadają pikantne dodatki do mięsa, sera czy dań z grilla. Zobacz, jak przygotować smaczny domowy keczup w wersji łagodnej - zdrowy i bez konserwantów.
SKŁADNIKI
- 3 kg pomidorów
- 250 g cebuli
- 200 g cukru
- 30 g soli
- 3/4 szklanki octu 6 proc.
- po sporej szczypcie: zmielonej gałki muszkatołowej, zmielonych goździków, pieprzu i cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Dodać posiekaną drobno cebulę, włożyć do rondla i odparować.
- Początkowo gotować pod przykryciem, później zdjąć pokrywkę. Przyprawy zagotować z octem i odstawić pod przykryciem.
- Rozgotowane pomidory z cebulą przetrzeć przez sito, dodać cukier, sól i przecedzony wywar octowy.
- Wymieszać i dusić jeszcze razem ok. 2 godzin, często mieszając.
- Gdy sos zgęstnieje, przelać go do gorących, wypieczonych w piekarniku, suchych słoików, napełniając do krawędzi.
- Zamknąć, odwrócić do góry dnem i pasteryzować pod kocykiem 20 minut.