Łagodny keczup domowy: sprawdzony przepis

Łagodny keczup domowy: sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Domowy ketchup to pełna kontrola nad składem - a pyszny sos pomidorowy nie potrzebuje ulepszaczy!
średni
160 min
4

Łagodny keczup domowy polubią zwłaszcza dzieci oraz osoby, którym nie odpowiadają pikantne dodatki do mięsa, sera czy dań z grilla.  Zobacz, jak przygotować smaczny domowy keczup w wersji łagodnej - zdrowy i bez konserwantów.

SKŁADNIKI

  • 3 kg pomidorów
  • 250 g cebuli
  • 200 g cukru
  • 30 g soli
  • 3/4 szklanki octu 6 proc.
  • po sporej szczypcie: zmielonej gałki muszkatołowej, zmielonych goździków, pieprzu i cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Dodać posiekaną drobno cebulę, włożyć do rondla i odparować.
  • Początkowo gotować pod przykryciem, później zdjąć pokrywkę. Przyprawy zagotować z octem i odstawić pod przykryciem.
  • Rozgotowane pomidory z cebulą przetrzeć przez sito, dodać cukier, sól i przecedzony wywar octowy.
  • Wymieszać i dusić jeszcze razem ok. 2 godzin, często mieszając.
  • Gdy sos zgęstnieje, przelać go do gorących, wypieczonych w piekarniku, suchych słoików, napełniając do krawędzi.
  • Zamknąć, odwrócić do góry dnem i pasteryzować pod kocykiem 20 minut.
Dagmara Kijanowska
więcej