Domowe suszone pomidory
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Suszone pomidory to nie lada rarytas. Nie są więc najtańsze. Ale można je zrobić samodzielnie. Suszone przez nas samych pomidory są o niebo lepsze od tych kupionych. Są miękkie, bardziej aromatyczne, soczyste, po prostu rozpływają się w ustach.
SKŁADNIKI
- pomidory,
- olej roślinny lub oliwa (wtedy, gdy zamierzamy zużywać pomidory na bieżąco)
- zioła, przyprawy np. oregano i bazylia, tymianek
- czosnek,
- ocet balsamiczny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory kroimy na połówki, łyżką usuwamy pestki z gniazdem nasiennym. Wydrążone pomidory układamy na blasze wyłożonej pergaminem, solimy i wkładamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na ok. 90 st. C z termoobiegiem, musi być lekko uchylony.
- Pomidory powinny się suszyć się od ok. 90 min. do trzech godzin. Najpierw krawędzie łódeczek zrobią się jaśniejsze, następnie pomidory zaczną zmniejszać swoją objętość i delikatnie się kurczyć. Blachę wyjmujemy, kiedy pomidory są mocno pomarszczone.
- UWAGA! Nie należy dopuścić do wysuszenia się pomidorów na wiór!
- Wszystkie pomidory wrzucamy do dużej miski i dosypujemy wybrane przez nas zioła i przyprawy. Następnie całość skrapiamy octem (około jednej łyżeczki na całą blachę) i mieszamy.
- Pomidory jeden po drugim wkładamy do słoików, nie do pełna. Do każdego słoika można dodać ząbki czosnku.
- Następnie w rondlu podgrzewamy olej i zalewamy nim słoiki. Każdy z nich szybko zamykamy i odwracamy do góry dnem, aby w ten sposób same się wekowały. Tak przygotowane samodzielnie suszone pomidory już na drugi dzień są gotowe do spożycia.