Przetwory z moreli: szybki dżem morelowy

Przetwory z moreli: szybki dżem morelowy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dżem morelowy samodzielnie przygotowany w domu jest o wiele zdrowszy od sklepowego

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dżem morelowy to jedna z najsmaczniejszych opcji, jeśli chcemy zamknąć letni owocowy smak w słoiku. Podajemy łatwy przepis na dżem z moreli - idealny do domowej spiżarni.

Składniki

  • 8 szklanek moreli pokrojonych w kostkę

  • 1/4 szklanki soku z cytryny

  • 6 szklanek cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem wymieszać morele z cukrem i sokiem cytrynowym. Zagotować, stale mieszając, by cukier się rozpuścił.

  • Gotować na średnim ogniu przez pół godziny od czasu doprowadzenia owoców do wrzenia, dość często mieszając.

  • Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować słoiki przez 10 minut. Ustawić do góry dnem do ostudzenia.

Ocena: 5