Konfitura z malin z wanilią i płatkami migdałów w karmelu: przepis

2021-03-29
M. K.
Konfitura z malin z wanilią i płatkami migdałów w karmelu: przepis
Autor: pixabay.com Smak malin zamknięty w słoiczku.
łatwy
45 min
4

Dżemy i konfitury są bardzo kaloryczne, dlatego nie wolno z nimi przesadzać. Nie oznacza to jednak, że nie możemy czasem pokosić się o chwilę przyjemności. Podajemy przepis na konfiturę z malin z wanilią i płatkami migdałów prażonymi w karmelu.

Dżem z malin i jagód

Dżem z arbuza i malin

Dżem czereśniowy z malinami i wodą różaną

Konfitura z leśnych owoców

Dżem z jagód i malin z wanilią

SKŁADNIKI

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
  • cukier do przygotowania karmelu
  • płatki migdałów
  • laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połowę niemytych i osączonych malin zasyp połową cukru i odstaw na noc. Pozostałe przechowaj w lodówce.
  • Owoce z cukrem rozgnieć widelcem, podsmaż i odsącz sok.
  • W powstałym soku rozpuść resztę cukru. Do wrzącego syropu dodaj resztę malin i powoli gotuj na małym ogniu, co chwilę wstrząsając rondlem.
  • Na koniec dodaj uprażone w karmelu płatki migdałów i miąższ pozyskany z laki wanilii. Delikatnie zamieszaj.
  • Gorące konfitury przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknij.
M. K.