Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Domowa konfitura z wiśni świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów i jogurtów, a przygotowana z prażonymi w karmelu migdałami dodana do owsianki z pewnością urozmaici śniadanie. Wypróbuj przepis na oryginalną konfiturę wiśniową z migdałami prażonymi w karmelu.
Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem
Dżem z wiśni i agrestu
Dżem z wiśni i malin z alkoholem
Domowa konfitura z wiśni
SKŁADNIKI
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 1 opakowanie Konfitur-Fix Diamant
- 500 g cukru białego Diamant (ilość sugerowana)
- 100 g migdałów
- 50 g cukru trzcinowy Diamant Dark Muscovado (do prażenia migdałów)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Migdały posiekać i prażyć na suchej patelni przez minutę.
- Dodać cukier trzcinowy i mieszać, aż cukier się rozpuści i pokryje migdały.
- Zdjąć migdały z patelni, rozłożyć na papierze do pieczenia i gdy wystygną pokruszyć na małe kawałeczki.
- Wiśnie wymieszać z białym cukrem, przełożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty.
- Zdjąć z ognia i dodać prażone migdały, a następnie dokładnie wymieszać.
- Gorącą konfiturę przełożyć szybko do wyparzonych słoiczków i odwrócić na kilka minut do góry dnem.