Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem: przepis

2021-03-29
Konfitura wiśniowa na czerwonym winie
Autor: pixabay.com Pysza konfitura na bazie wina.
łatwy
30 min
4

Konfitura wiśniowa jest smaczna sama w sobie, ale urozmaicona może smakować jeszcze lepiej. Tym razem podajemy przepis na konfiturę wiśniową na czerwonym winie z cynamonem.

Polecamy też:

Konfitura z wiśni i brzoskwiń

Dżem wiśniowy bez żelfixu

Konfitura z wiśni z cynamonem

SKŁADNIKI

  • 1 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 laski cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce dokładnie przebrać, umyć i usunąć pestki.
  • Połowę owoców starannie rozmiksować.
  • Wymieszać w misce mus wiśniowy z całymi wiśniami oraz cukrem, zalać czerwonym winem. Odstawić (najlepiej na całą noc), pod przykryciem, aby owoce dobrze “przeszły” alkoholem.
  • Włożyć zawartość miski do dużego, płaskiego garnka, zagotować na dużym ogniu, stale mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i nie przerywając mieszania gotować masę wiśniową przez około minutę. Zdjąć garnek z ognia, usunąć tworzącą się na powierzchni konfitury pianę.
  • Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody, połączyć z gorącą konfiturą. Dokładnie wymieszać.
  • Zlać konfiturę do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Natychmiast szczelnie zamknąć.