Dżem morelowy: klasyczny przepis na dżem z moreli
2021-07-30
łatwy
80 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Gęsty dżem morelowy smakuje dobrze nie tylko jako dodatek do pieczywa czy ciasta. Smakosze podają go także do delikatnych mięs, np. jagnięciny. Sprawdź, jak zrobić dżem z moreli.
SKŁADNIKI
- 2 kg moreli
- 1 kg cukru
- 0,5 szlanki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Część owoców odkładamy (tych najtwardszych). Dodamy je pod koniec gotowania, żeby w gotowym dżemie były kawałki owoców.
- Jeśli chcesz, żeby dżem morelowy był delikatniejszy, obierz je ze skórki. Czasochłonna czynność będzie łatwiejsza, jeśli polejesz owoce wrzątkiem — sparzone skórki bez problemów odejdą od owoców.
- Do garnka wsypujemy cukier. Dodajemy morele i sok z cytryny. Mieszamy. Sok z cytryny spowoduje, że owoce nie ściemnieją podczas gotowania.
- Gotujemy na małym ogniu, aż morele się rozpadną, a syrop zrobi się szklisty. Następnie do garnka dodajemy odłożone wcześniej owoce. Aby zapobiec przypaleniu moreli, gęstą masę trzeba regularnie mieszać.
- Gorący dżem morelowy przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 30 minut.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
Podczas sezonu na morele, szczególnie, gdy jest udany, a ceny moreli przyjazne, warto się skusić i przygotować przetwory z moreli na zimę. Są nie tylko pyszne, ale też zdrowe, zwłaszcza te domowe, bez konserwantów.