Przetwory z grzybów: marynowane koźlaki

Przetwory z grzybów: marynowane koźlaki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Koźlaki można z powodzeniem zamarynować na zimę

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Koźlarze, inaczej koźlaki, z powodzeniem nadają się do marynowania i suszenia. Te grzyby można łatwo znaleźć nawet w niewielkim lasku - jeśli rosną tam brzozy! Podajemy sprawdzony przepis na pyszne marynowane koźlaki.

Składniki

  • kapelusze koźlaków

  • 500 ml octu 10 proc.

  • 2 l wody

  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

  • 4 łyżeczki gorczycy białej

  • 1-2 cebule

  • 1 łyżeczka cukru

  • 4 liście laurowe

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać, umyć i pokroić na kawałki. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.

  • Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty. Posolić do smaku.

  • Kapelusze koźlarzy oczyścić, pokroić według uznania i dokładnie wypłukać w osolonej wodzie.

  • Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut, zbierając powstałą pianę.

  • Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.

  • Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki.

  • Słoiki z grzybami pasteryzować około 20 minut od zagotowania wody.