Jajka w szynce parmeńskiej z rzeżuchą - jajka inaczej. Przepisy na Wielkanoc

2021-03-29
Jajka z szynką i rzeżuchą - jajka inaczej. Przepisy na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Szynka parmeńska idealnie nadaje się do owijania w nią nie tylko melona czy szparagów, ale także jajek.
łatwy
20 min
4

Jajka na twardo z szynką parmeńską i rzeżuchą nie tylko zachwycą smakiem, ale i wyglądem. Warto wypróbować nowe przepisy na jajka na twardo przed wielkanocnym śniadaniem.

Sprawdź inne pomysły na dania z jajek:

Kotlety z jajek, czyli obiad dla wegetarianina

Szakszuka: jajka w ostrym pomidorowym sosie

Jajka z boczniakami, szpinakiem i fasolą - sycący posiłek

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane na twardo jajka zalać zimną wodą, następnie potłuc skorupkę i odstawić na chwilę (dzięki temu jajka ładnie się obiorą).
  • W obranych jajkach odciąć czubek tak by można było je postawić, oraz z drugiego końca tyle, by było widoczne żółtko. Odkrojoną część żółtka posiekać. Plastry szynki złożyć na pół (na szerokość jajka), posypać rzeżuchą i owinąć w nią jajka. Tak zwinięte ruloniki stawiamy na talerzu.
  • Musztardę wymieszać z majonezem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na czubki jajek a następnie posypać pokruszonym żółtkiem.
  • Talerz obsypać rzeżuchą, całość posypać solą i pieprzem świeżo zmielonym.