Grzyby: maślaki zapiekane w bułeczkach - dobry przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
Do przygotowania pysznych grzybowych przekąsek nie potrzeba zbyt wiele - wystarczą bułki i oczywiście świeże grzyby z dodatkami. Podajemy dobry przepis na maślaki zapiekane w bułeczkach. Palce lizać!
SKŁADNIKI
- 50 dag maślaków
- 4 okrągłe bułeczki
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki margaryny
- 5 łyżek oleju
- 1 czubata łyżeczka mąki
- 1/2 gęstej śmietany
- 1 pomidor
- 3 łyżki startego sera np. goudy
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, ściągnąć z nich skórkę, dokładnie opłukać i drobno pokroić.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju ją zeszklić, następnie dodać grzyby i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie, a woda wyparuje.
- Zmieszać 1 łyżkę margaryny z mąką, dodać do grzybów i jeszcze chwilę dusić. Grzyby przyprawić do smaku i wymieszać ze śmietaną.
- Bułki przekroić na pół. Z połówek wydrążyć miąższ. Powstałe miseczki posmarować wewnątrz i z zewnątrz olejem i wypełnić duszonymi maślakami.
- Wysmarować margaryną naczynie do zapiekania i ułożyć w nim połówki bułek.
- Pomidora umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Na każdej miseczce z maślakami położyć połowę plasterka pomidora, posypać startym serem i położyć po małym wiórku margaryny.
- Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, aż bułki się zrumienią. Przed podaniem posypać natką pietruszki.