Z serka wiejskiego i awokado robię najlepszą pastę. Świetnie smakuje na kanapkach i jako przekąska

pasta z serka wiejskiego i awokado
Autor: Shutterstock Zmiksuj serek wiejski i dodaj awokado. Ta wyborna pasta to pyszny dodatek do chleba i nie tylko.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Serek wiejski to produkt, który zawsze warto mieć w lodówce. Stanowi pyszną przekąskę i można wykorzystać go w wielu różnych przepisach. Jednym z nich jest pasta z serka wiejskiego z dodatkiem awokado i jajka ugotowanego na twardo. To smaczny pomysł na zdrowe śniadanie, które sprawdzi się zawsze. Oto prosty przepis na pyszną domową pastę kanapkową z serka wiejskiego.

Co można zrobić z serka wiejskiego?

Jest kilka produktów, które warto mieć w domu. Jednym z nich jest serek wiejski, którego wykorzystanie jest wszechstronne. To doskonała i pełna białka przekąska, ale i składnik innych potraw. Można wykorzystywać go do sałatek, placków czy nawet dań obiadowych. Serek wiejski jest także dobrą bazą do różnego rodzaju past kanapkowych. Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście takiego smarowidła do pieczywa, koniecznie sprawdźcie przepis, który znajdziecie poniżej.

Czy serek wiejski można łączyć z awokado?

Pasty kanapkowe mają coraz więcej fanów. Nic dziwnego, ponieważ są pyszne i pełne prozdrowotnych składników. Nie inaczej jest z pastą, w której serek wiejski doskonale komponuje się z awokado i kilkoma innymi składnikami. Oba produkty wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych, witamin i minerałów. Łącząc je, można łatwo i szybko otrzymać pyszny i zdrowy dodatek do chleba. Serek wiejski i awokado to pyszny duet, który zachwyci niejedno podniebienie.

Jak zrobić pastę z serka wiejskiego i awokado?

Przepis na wyśmienitą i pełną zdrowia pastę przygotowaną na bazie serka wiejskiego z dodatkiem awokado nie jest skomplikowany. Pyszne smarowidło do chleba robi się łatwo i w miarę szybko. Pasta z serka wiejskiego i awokado to świetny pomysł na śniadanie. Można ją zrobić wieczorem, aby następnego dnia rano cieszyć się jej wybornym smakiem.

Jak przygotować smaczną pastę z serka wiejskiego wzbogaconą awokado i jajkiem na twardo? Postępując według tego przepisu, pasta uda się i zachwyci smakiem.

  • 1. krok – zmiksowanie serka wiejskiego z awokado i sokiem z cytryny
  • 2. krok – wymieszanie masy serowej z jajkiem na twardo, bazylią i jogurtem
  • 3. krok – doprawienie pasty z serka wiejskiego i awokado

SKŁADNIKI

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek wiejski razem ze śmietanką przełożyć do blendera.
  • Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki awokado. Wlać sok z cytryny. Zblendować na gładko.
  • Pastę przełożyć do miseczki.
  • Dodać pokrojone w drobną kostkę jajko, posiekaną bazylię i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do chleba, na śniadanie lub jako przekąskę.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej