Dorsz po grecku: inspirowany przepisem Magdy Gessler [WIDEO]

Dorsz po grecku: inspirowany przepisem Magdy Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

W rybie po grecku przygotowanej według przepisu  Magdy Gessler dorsz sprawdzi się znakomicie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Na Wigilię i  Boże narodzenie przygotuj dorsza  po grecku według przepisu Magdy Gessler. Delikatna i aromatyczna ryba po grecku Magdy Gessler będzie hitem świątecznego stołu. Sprawdź, jak przyrządza to danie szefowa "Kuchennych rewolucji" i zainspiruj się jej recepturą!

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza

  • 2 kg pomidorów

  • 1 kg pieczonej papryki czerwonej

  • 0,5 kg marchewki

  • 0,5 kg selera

  • 2 duże cebule

  • 1 cytryna

  • 50 ml wina białego wytrawnego

  • cukinia

  • bakłażan

  • por

  • mąka do panierowania ryby

  • sól, pieprz, kumin, kolendra

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny i odstawiamy na ok. 15 minut.

  • Następnie posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy, aż się zarumieni.

  • W większym garnku w niewielkiej  ilości wody z odrobiną masła dusimy cebulę. Gdy zmięknie, dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, seler, por i pietruszkę, dusimy.

  • Gdy wszystko zmięknie dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kuminu.

  • Potem dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana, całość znowu dusimy.

  • Obrane i pokrojone pomidory gotujemy z winem i kolendrą.

  • Sos dodajemy do podduszonych warzyw i zalewamy całością rybę.

  • Tak przygotowaną rybę należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Dekorujemy plasterkami cytryny.

Ocena: 5