Camembert pieczony z orzechami i ziołami: przepis na pyszną przekąskę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Pieczony camembert to pyszna i elegancka przystawka. Skórka pokryta pleśnią pod wpływem ciepła staje się cienka. Skrywa płynny ser, który doskonale smakuje z bagietką lub pełnoziarnistymi grzankami. Dodatek orzechów i ziół nadaje serowi wielowarstwowej głębi smaku. Camembert z pieca to nie jest zwykła przekąska, to czysta rozpusta kulinarna.
Polecamy również inne imprezowe przekąski: Suszone śliwki w boczku, Roladki z bakłażana i cukinii z pikantnym puree paprykowym oraz Przekąski z szynką i korniszonami
SKŁADNIKI
- 1 camembert (ser z porostem białej pleśni)
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 orzechów ziemnych (fistaszków)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Camembert umieścić w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnik nagrzanego do 180 stopni lub pod grill. Piec przez 20 minut lub do czasu jak się wybrzuszy.
- Czosnek obrać, pociąć na cienkie plasterki. Orzechy ziemne grubo posiekać.
- Rozgrzać łyżkę oliwy, zrumienić czosnek i orzechy. Dodać zioła i smażyć jeszcze 30 sekund.
- Upieczony ser, płynny w środku, polać oliwą z czosnkiem, orzechami i ziołami.
- Podawać od razu z grzankami lub bagietką. Zawsze z kieliszkiem dobrego wina.