Pomidory

Włosi wierzą, że czerwień na ich fladze odpowiada soczystym pomidorom. Warzywa te są popularne nie tylko na południu Europy, lecz także np. w Polsce. Świeżo pocięte na kanapki, w sałatkach, jako baza do aromatycznych sosów i znakomitych dań obiadowych - pomidory mają wiele zastosowań kulinarnych.

Pomidory

Cukinia zapiekana z pomidorami [PRZEPIS]

Cukinia zapiekana z pomidorami to lekka przystawka, którą szybko przygotujesz, i to bez większego wysiłku. Odkryj sprawdzony przepis!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z sosem pomidorowym - jak zrobić szybki obiad?

Najprostsze dania bywają najsmaczniejsze! Jeśli brakuje Ci pomysłu na obiad, proponujemy kulinarną klasykę - makaron z sosem pomidorowym. Sprawdź, jak przygotować to szybkie danie krok po kroku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dżem z pomidorków koktajlowych domowej roboty

Pomidorowy dżem domowej roboty jest doskonałym dodatkiem do świeżej bagietki i kromki razowego chleba. Razem tworzą idealną, szybką w przygotowaniu, letnią przekąskę. Bardzo atrakcyjną i smaczną!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Bruschetta z agrestem i pomidorami - pomysł na lunch

Bruschetta z agrestem i pomidorami to wyśmienity pomysł na śniadanie lub lunch. Przygotujesz ją dosłownie w trzy minuty. Możesz też dodać do niej cieniutki plasterek szynki albo wiórki sera gorgonzola.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Chłodnik z pomidorów - danie na gorące dni

Lekki, orzeźwiający chłodnik przynosi dużą ulgę podczas gorących dni. Nie trzeba przy tym wiele wysiłku, by przyrządzić takie smakowite danie! Chłodnik z pomidorów z dodatkiem papryki nie wymaga też zaawansowanych zdolności kulinarnych.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Chakhokhbili: kurczak duszony w pomidorach z ziołami po gruzińsku

Chakhokhbili (czyt. czakokbili) to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. W przeszłości do przygotowania dania wykorzystywano mięso bażanta, po gruzińsku khokhobi, stąd nazwa potrawy. Dzisiaj najczęściej robi się w ten sposób kurczaka. Elementy kurczaka piersi lub same nóżki dusi się w pomidorach ze świeżymi ziołami. To aromatyczne i oszczędne danie zachwyci was. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tatar z pomidora według Magdy Gessler: przepis na smaczną przekąskę

Tatar z pomidora to pyszne danie, które najlepiej przygotować w sezonie letnim, gdy świeżych pomidorów jest w bród. Magda Gessler przekonuje, że właśnie dorodne, dojrzałe pomidory pełne słońca i witamin nadają tej przystawce wyjątkowego smaku. Tatar z pomidora jest nie tylko smaczny, ale niskokaloryczny i lekkostrawny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszna pierś z kurczaka zapiekana z mascarpone, pomidorami i zielonym groszkiem

Pierś z kurczaka zapiekana z mascarpone, pomidorami i zielonym groszkiem jest  przepyszna, bo dodatek serka mascarpone i pomidorów sprawia, że jest, soczysta a jej smak wyrazisty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczna sałatka kachumber pachnąca kolendrą

Sałatka kachumber wywodzi się s kuchni Indii Południowych. Jest lekka, orzeźwiając i intensywnie pachnie kolendrą. Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu, a zrobisz ją w 10 minut.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ukraińskie czanachi - przepis na pyszną zapiekankę

Smakowita zapiekanka to zawsze dobry pomysł na rodzinny obiad. Czanachi oryginalnie przygotowuje się je z baraniny, ale można wykorzystać do niego również wołowinę lub wieprzowinę. Również smakuje wybornie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 57