Grillowana tortilla z warzywami - jak urozmaicić potrawy z grilla
2021-03-31
łatwy
25 min
4
Na grillu możemy upiec prawie każde warzywo. Najsmaczniejsza jest przede wszystkim: cukinia, papryka w każdym kolorze, cebula, pieczarki, bakłażany i czosnek. Aby grillowane warzywa trochę urozmaicić, wystarczy, że na grillu podpieczemy również placki tortilli, w które zawiniemy upieczone warzywa.
SKŁADNIKI
- 6 placków tortilli
- 3 małe cukinie
- 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
- 2 cebule
- 8 małych pomidorków koktajlowych
- 1 bakłażan
- Do marynaty:
- 5 łyżek oliwy
- 5 łyżeczek octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- suszone oregano i tymianek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw najlepiej przygotować marynatę do warzyw. Oliwę mieszamy z octem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy.
- Umytą cukinię, paprykę i bakłażana kroimy na podłużne kawałki. Cebulę na piórka, a pomidorki na połówki. Tak przygotowane warzywa zalewamy marynatą i odstawiamy na 1/2 godziny.
- Następnie nabijamy je na patyczki do szaszłyków (pamiętajmy, aby wcześniej patyczki namoczyć, by łatwiej było potem zdjąć warzywa). Tak przygotowane warzywne szaszłyki pieczemy na grillu.
- Placki tortilli opiekamy również na grillu z dwóch stron (można je lekko skropić oliwą). Placki zawijamy w rożki i wkładamy w nie zdjęte z patyczków warzywa.
- Jeśli nie mamy patyczków - warzywa można zgrillować na tacce i nadziać nimi tortille. Smacznego