Grillowana tortilla z warzywami - jak urozmaicić potrawy z grilla

2021-03-31
Grillowana tortilla z warzywami - jak urozmaicić potrawy z grilla
Autor: Shutterstock Grillowana tortilla z warzywami - jak urozmaicić potrawy z grilla
łatwy
25 min
4

Na grillu możemy upiec prawie każde warzywo. Najsmaczniejsza jest przede wszystkim: cukinia, papryka w każdym kolorze, cebula, pieczarki, bakłażany i czosnek. Aby grillowane warzywa trochę urozmaicić, wystarczy, że na grillu podpieczemy również placki tortilli, w które zawiniemy upieczone warzywa.

SKŁADNIKI

  • 6 placków tortilli
  • 3 małe cukinie
  • 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
  • 2 cebule
  • 8 małych pomidorków koktajlowych
  • 1 bakłażan
  • Do marynaty:
  • 5 łyżek oliwy
  • 5 łyżeczek octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • suszone oregano i tymianek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw najlepiej przygotować marynatę do warzyw. Oliwę mieszamy z octem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy.
  • Umytą cukinię, paprykę i bakłażana kroimy na podłużne kawałki. Cebulę na piórka, a pomidorki na połówki. Tak przygotowane warzywa zalewamy marynatą i odstawiamy na 1/2 godziny.
  • Następnie nabijamy je na patyczki do szaszłyków (pamiętajmy, aby wcześniej patyczki namoczyć, by łatwiej było potem zdjąć warzywa). Tak przygotowane warzywne szaszłyki pieczemy na grillu.
  • Placki tortilli opiekamy również na grillu z dwóch stron (można je lekko skropić oliwą). Placki zawijamy w rożki i wkładamy w nie zdjęte z patyczków warzywa.
  • Jeśli nie mamy patyczków - warzywa można zgrillować na tacce i nadziać nimi tortille. Smacznego