Trawa cytrynowa - najpopularniejsza przyprawa w kuchni azjatyckiej

2016-08-17 16:55

Trawa cytrynowa jest najpopularniejszą przyprawą w kuchni południowoazjatyckiej oraz w daniach z rejonu Ameryki Łacińskiej. Ma niezwykły aromat i smak przypominający trochę cytrynę, ale bez jej kwaskowatości. Do jakich potraw warto dodać trawę cytrynową? Jakie ma właściwości?

Trawa cytrynowa - najpopularniejsza przyprawa w kuchni azjatyckiej. Jak ją wykorzystać?
Autor: pixabay.com Badania naukowców z Izraela udowodniły, że trawa cytrynowa ma silne właściwości antynowotworowe.

Spis treści

  1. Gdzie można kupić trawę cytrynową?
  2. Właściwości zdrowotne
  3. Przechowywanie

Gdzie można kupić trawę cytrynową?

W sklepach z żywnością azjatycką czasem uda nam się kupić świeżą trawę cytrynową. Wzbogaca się nią smak zup, sałatek, napojów, deserów, a nawet dań drobiowych przyprawionych curry. Suszone źdźbła trawy cytrynowej można dodać również do herbaty.

Właściwości zdrowotne

W wielu krajach Ameryki Południowej napar sporządzony z tego zioła traktowany jest jako lek na problemy żołądkowe, depresję oraz napój odświeżający.

Badania naukowców z Izraela udowodniły, że trawa cytrynowa ma silne właściwości antynowotworowe. Powoduje bowiem zanik komórek rakowych.

Przechowywanie

Świeżą trawę cytrynową można trzymać w lodówce nawet do 2-3 tygodni. Gdybyśmy chcieli przechować ją jednak dłużej, warto ją zamrozić.