Nóżki wieprzowe: wartość odżywcza, kalorie, zastosowanie nóg wieprzowych
Nogi wieprzowe, zwane również nóżkami lub rapetkami, zaliczane są do podrobów. Nogi wieprzowe cenione są głównie, jako źródło żelatyny i wykorzystywane do przygotowania galaret mięsnych.
Spis treści
Charakterystyka nóżek wieprzowych
Nogi wieprzowe otoczone są grubą warstwą skóry ze znacznym przerostem tłuszczu. Skóra na nóżkach ma barwę kremową. Mięso jest kremowo-żółte z elementami różowymi. Znajduje się w nich dużo powięzi, chrząstek oraz błon.
Rozróżnia się nogi wieprzowe przednie oraz tylne. Nóżki wieprzowe przednie mają więcej mięsa niż nóżki tylne. Nóżki wieprzowe tylne mają mniej mięsa niż nóżki przednie i są od nich krótsze.
Wartość odżywcza nóżek wieprzowych
Nóżki wieprzowe są dość kaloryczne, dzięki tłuszczowi podskórnemu. Porcja 100 g nóżek wieprzowych to 275 kcal.
Zastosowanie nóżek wieprzowych
Nóżki wieprzowe bardzo często wykorzystywane do gotowania zup, bulionów oraz galaret bez konieczności dodatku żelatyny, ponieważ zawierają duże ilości elastyny i kolagenu.
Zobacz: Przepis na nóżki wieprzowe w galarecie Przepis na zimne nóżki Przepis na zimne nóżki z majerankiem
Po usunięciu kostek można je także wykorzystywać do faszerowania. Mogą być pieczone w piekarniku i grillowane, a następnie podawane na gorąco z sosem.
Często nogi wieprzowe wykorzystuje się jako dodatek do bigosów oraz różnego rodzaju gulaszów. Na rynku dostępne są nogi surowe lub peklowane.
Zobacz: Przepis na babciny bigos