STROMBOLI, czyli zawijana pizza. Sprawdzony przepis prosto z Włoch
Dieta wegetariańska
Stromboli to danie, które pochodzi z kuchni włoskiej. To zawijana pizza, z której po upieczeniu, niczym lawa, wylewa się roztopiony ser. Pizza stromboli narodziła się w Stanach Zjednoczonych, gdzie przyrządzali ją włoscy emigranci. Bez trudu można ją zrobić w domu. Oto prosty przepis na włoski przysmak, czyli zawijaną pizzę stromboli.
Co to jest włoskie stromboli?
Stromboli to danie kuchni włoskiej, którego nazwa pochodzi od wulkanu. To to rodzaj pizzy, którą podaje się w formie rolady. Zwinięty w rulon placek z ciasta pszennego wypełniony pysznym farszem piecze się w piekarniku. Stromboli serwuje się pokrojone na grube plastry, z których niczym lawa wypływa roztopiony ser. Zawijaną pizzę podaje się na ciepło, ale równie dobra jest w postaci przekąski na zimno. Danie serwują włoskie restauracje, ale bez problemu można przyrządzić je w domu.
Co zawiera stromboli?
Ile włoskich gospodyń, tyle przepisów na stromboli. Farsz do zawijanej pizzy można przygotować z najróżniejszych składników podobnie jak jego klasyczną wersję. Przygodę z tym smakowitym i efektownym daniem warto zacząć od tego przepisu. Pyszne i aromatyczne stromboli przyrządzone według niego robi się z prostych i dostępnych przez cały rok składników.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, z których robi się ciasto. Składa się z mąki pszennej, wody, drożdży instant, jajka, soli i cukru.
W tym prostym przepisie w środku zawijanej pizzy znajduje się farsz przygotowany z takich produktów jak:
- pieczarki
- żółty ser – dwa rodzaje starte na tarce, np. gouda i mozzarella
- warzywa – cebula, ostra papryka
- sos pomidorowy
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, pieprz, oregano, czosnek
Jak zrobić stromboli?
Pełna smaku zawijana pizza to pyszny pomysł na oryginalny obiad we włoskim stylu. Sprawdzi się też jako ciekawa przekąska na ciepło lub na kolację dla całej rodziny. Przepis na stromboli jest prosty, ale wymaga czasu. Ciasto wyrasta na drożdżach, więc musi swoje odstać.
Jak więc upiec pyszną domową pizzę zawijaną? Przepis na domowe stromboli wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek jest prosty.
- 1. krok – wyrobienie ciasta i odstawienie do wyrośnięcia
- 2. krok – przygotowanie pieczarkowego farszu
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie farszu i zawinięcie placków
- 4. krok – upieczenie stromboli w piekarniku
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej typ 550 lub 450
- 280 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- farsz:
- 500 g pieczarek
- 400 g startego żółtego sera (dwa rodzaje po 200 g)
- 200 ml sosu pomidorowego
- 2 strąki ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
- dodatkowo:
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia i wyrobić gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste.
- Ciasto oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Powinno podwoić soją objętość.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojone w plastry pieczarki, aż zaczną się rumienić.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować je na cienkie placki w prostokątnym kształcie o wymiarach około 35 cm x 45 cm. Długość dostosować do blachy w piekarniku.
- Wierzch ciasta posmarować cienko połową sosu pomidorowego, pozostawiając z każdego brzegu 3 cm wolnej przestrzeni. Sos posypać odrobiną oregano i bazylii. Doprawić solą i pieprzem.
- Następnie rozłożyć połowę podsmażonych pieczarek. Na pieczarkach ułożyć pokrojoną ostrą paprykę. Całość posypać połową startego sera i zawinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Pilnować, aby łączenie pozostało od spodu. Boki zawinąć pod spód. To samo powtórzyć z drugim plackiem.
- Obie pizze ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C z termoobiegiem i piec 35 minut.
- Pizzę wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i pokroić na grube plastry.
- Podawać na ciepło na obiad, kolację lub jako ciepłą przekąskę.