Jak zrobić ciasto na pizzę? Podajemy sprawdzony przepis na ciasto jak z pizzerii

Ciasto na pizzę
Autor: Shutterstock Przygotowanie ciasta na pizzę nie jest trudne.
średni
40 min
4

Ciasto na pizzę jest sekretem dobrej pizzy. Przygotowanie ciasta na pizzę wbrew pozorom jest proste. Sprawdź, jak zrobić najlepsze ciasto na pizzę, żeby smakowała jak z pizzerii! Wypróbuj nasz przepis, a pizza na stałe wejdzie do domowego menu.

SKŁADNIKI

  • 50 dag mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 4 łyżkami mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać, posolić, zagnieść dosyć miękkie ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać.
  • Po wyrobieniu kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej rozciągnąć na dłoni w powietrzu albo wywałkować duży krążek o średnicy ok. 40 cm.
  • Można zrobić placek o mniejszej średnicy, będzie wtedy pizza na grubym spodzie.
  • Spody ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Gdy ciasto jest gotowe, posmarować je sosem pomidorowym i nakładać pozostałe składniki. Piec ok. 20-30 minut w temp. 180 st. C.
  • Im cieńszy spód. tym czas pieczenia jest krótszy. W brzegi ciasta można zawinąć paski żółtego sera.
Jak powstaje mistrzowska pizza? Wojciech Madyś | Tak trzeba żyć #21 Eska Rock

Sprawdź też przepis:

Pizza neapolitana: co odróżnia włoską pizzę od wyrobów pizzopodobnych? 

Pizza calzone: przepis na włoski pieróg z kurczakiem i szpinakiem

Maria Olczak
więcej