To pieczywo Włosi jedzą przez cały dzień. Wyborna focaccia z oregano zachwyca smakiem
Dieta wegetariańska
Kuchnia włoska to nie tylko makarony i słodkie desery. Wśród pysznych przepisów znajdują się także receptury na doskonałe pieczywo. Jedną z nich jest przepis na focaccię, czyli wytrawny placek drożdżowy, który zastąpi chleb i bułki. Idealnie sprawdzi się na śniadanie czy kolację. Oto łatwy przepis na focaccię z oregano. Zobaczcie, jak robią ją Włosi.
Czym jest focaccia?
Focaccia to tradycyjne włoskie pieczywo, które swoje korzenie ma w czasach starożytnego Rzymu. Wypieka się ją w całych Włoszech, a każdy region ma swój własny przepis. Focaccia jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego, które można wzbogacać różnymi dodatkami jak oliwki czy suszone pomidory. Sprawdzą się też świeże lub suszone zioła. Jakie zioła do focacci są najlepsze? Sprawdzi się rozmaryn, bazylia i tymianek. W tym przepisie wykorzystuje się suszone oregano.
Focaccia jest miękka i puszysta. Podaje się ją na ciepło zwykle w towarzystwie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Włosi jedzą focaccię przez cały dzień. Serwują ją na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Z czego zrobić foccacię?
W tym sprawdzonym przepisie focaccię przygotowuje się z kilku prostych i łatwo dostępnych składników. Chociaż przepis na ten rodzaj pieczywa pochodzi z Włoch, wszystkie produkty bez problemu można kupić w naszych sklepach.
Co jest więc potrzebne, aby upiec pyszną domową focaccię? Do przygotowania tego włoskiego pieczywa wykorzystuje się takie składniki jak:
- mąka pszenna typ 00
- woda
- świeże drożdże
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, oregano, cukier
Jak zrobić focaccię z oregano?
Przepis na pyszną i puszystą focaccię z dodatkiem oregano pochodzący z kuchni włoskiej nie jest trudny. Należy jednak pamiętać, że jest to wypiek z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Kluczowy jest także czas wyrastania. Ciasto na focaccię najlepiej przygotować wieczorem, ponieważ powinno wyrastać całą noc. Następnego dnia rano wystarczy przełożyć je do formy i upiec w piekarniku.
Jak więc upiec aromatyczną focaccię wzbogaconą suszonym oregano? Przepis nie jest trudny, ale wymaga czasu.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – połączenie mąki z zaczynem drożdżowym, oregano i pozostałymi składnikami
- 3. krok – wyrobienie ciasta i odstawienie go do wyrośnięcia
- 4. krok – złożenie ciasta i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
- 5. krok – ponowne złożenie ciasta i wstawienie go do lodówki na całą noc
- 6. krok – przełożenie ciasta do formy i nasmarowanie oliwą z oliwek
- 7. krok – upieczenie focacci z oregano w piekarniku
SKŁADNIKI
- 600 g mąki pszennej typ 00
- 550 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3/4 łyżeczki soli
dodatkowo:- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wsypać 1 łyżkę mąki i cukier. Wlać kilka łyżek wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Pozostałą mąkę przesypać do miski. Wsypać sól i oregano. Wymieszać.
- Wlać zaczyn drożdżowy i pozostałą wodę. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie składać, obracając miskę o ćwierć obrotu. Czynność powtórzyć kilka razy. Przykryć i odstawić na 30 minut.
- Powtórzyć składanie i wstawić miskę z ciastem do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki i przełożyć do prostokątnej formy do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek.
- Dłonie skropić oliwą z oliwek i delikatnie rozciągać ciasto umieszczone w formie, nadając mu prostokątny kształt.
- Na wierzchu za pomocą końca drewnianej łyżki zrobić kilka dziurek.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec około 15 minut.
- Podawać posypaną solą gruboziarnistą na śniadanie, do obiadu, na kolację i jako przekąskę.