Ciasto na pizzę z Air Fryera - przepis Pawła Lorocha

2024-11-05
Paweł Loroch
Ciasto na pizzę z Air Fryera - przepis Pawła Lorocha
Autor: Shutterstock W Air Fryerze z powodzeniem i szybko przygotujemy domową pizzę
łatwy
30 min
4

Ciasto przygotowane wg tego przepisu nadaje się nie tylko na świetne pizze z Air Fryera. Równie dobrze można z niego robić małe bułeczki, chlebki, pierożki i inne, przede wszystkim wytrawne, wypieki. I to wszystko na życzenie, upieczone na złoto i gotowe do jedzenia szybciej, niż trwa zamówienie i dostawa pizzy na telefon.

Ciasto na pizzę

Jednym z najważniejszych sekretów każdej dobrej pizzerii jest precyzyjna metoda przygotowania ciasta i przechowywania go do momentu wypieku. To właśnie ono świadczy o kunszcie pizzaiolos, czyli mistrzów tego klasycznie włoskiego i jednocześnie najpopularniejszego dania na świecie.

Dobre ciasto to absolutna podstawa: ma być chrupiące, lekkie, ale też sprężyste, utrzymujące na sobie dobrze skomponowane sosy, sery i dodatki. Aby takie było, oprócz jakościowych składników, precyzyjnych proporcji i starannego wyrobienia potrzebuje też czasu, by w odpowiednim tempie zaszła w nim drożdżowa fermentacja. Dlatego też najlepiej przewidzieć chęć na domową pizzę dzień wcześniej i w kilka chwil przygotować ciasto, które nabierze ostatecznie perfekcyjnych właściwości podczas nocy w lodówce.

Do prawidłowego wyrobienia ciasta na pizzę trzeba mieć trochę krzepy w rękach i co najmniej kilkanaście wolnych minut. Problemy te jednak całkowicie rozwiązuje silny robot kuchenny, który wyrabia dowolne ilości gęstego, nawet chlebowego ciasta bez żadnego wysiłku, ani tym bardziej wymówek.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki pszennej (najlepiej typ „00” dostępny w większych marketach)
  • 500 ml zimnej wody albo 300 ml wody gazowanej i 200 g kruszonego lodu
  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżeczka suszonych drożdży
  • solidny chlust oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki umieść w misce, zagnieć i starannie wyrabiaj do czasu, aż powstanie jednolite, gładkie, sprężyste i elastyczne ciasto.
  • Wysmarowanymi oliwą dłońmi podziel ciasto na 10 małych albo 5 większych porcji.
  • Każdą porcję wyrób jeszcze raz krótko i uformuj w zgrabną kulę.
  • Kule ciasta ułóż na wysmarowanej oliwą tacy i starannie przykryj folią. Włóż tacę z ciastem do lodówki na 24 godziny.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Paweł Loroch