Drożdżowe pierogi z soczewicą: pyszne danie nie tylko dla wegetarian
2021-03-29
średni
60 min
4
Pierogi z soczewicą są pyszne - smakują większości miłośników pierogów. Soczewica to znakomite źródło białka dla wegetarian. Podajemy sprawdzony przepis na pierogi z soczewicą - tym razem z drożdżowego ciasta!
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą oraz Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- 2 szkl. mąki,
- 2 dkg drożdży,
- 1 szkl. przegotowanej wody,
- cukier, sól.
- Farsz:
- 1 szkl. soczewicy,
- 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
- 2 duże cebule,
- 2 łyżki oleju,
- jajo ugotowane na twardo,
- jajo surowe,
- majeranek,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę wypłukać, zalać gorącą wodą, moczyć 1 godz., po czym odcedzić, zalać świeżą wrzącą wodą, ugotować i odcedzić.
- Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, przestudzić. Jajo drobno posiekać, z ziemniaków zdjąć skórkę.
- Soczewicę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę, wymieszać z cebulą, surowym i ugotowanym jajem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wycinać z ciasta kwadratowe lub okrągłe placuszki, nadziewać je przygotowanym farszem, starannie sklejać brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Wrzucać pierogi do wrzącej posolonej wody i gotować 2 min. od wypłynięcia. Następnie obsmażyć na rumiano lub polać tłuszczem i zapiec w piekarniku.