Drożdżowe pierogi z soczewicą: pyszne danie nie tylko dla wegetarian

jak-przygotowac-pierogi-z-soczewica.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pieczone pierogi z soczewicowym farszem
średni
60 min
4

Pierogi z soczewicą są pyszne - smakują większości miłośników pierogów. Soczewica to znakomite źródło białka dla wegetarian. Podajemy sprawdzony przepis na pierogi z soczewicą - tym razem z drożdżowego ciasta!

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą oraz Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • 2 szkl. mąki,
  • 2 dkg drożdży,
  • 1 szkl. przegotowanej wody,
  • cukier, sól.
  •  
  • Farsz:
  • 1 szkl. soczewicy,
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • jajo ugotowane na twardo,
  • jajo surowe,
  • majeranek,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę wypłukać, zalać gorącą wodą, moczyć 1 godz., po czym odcedzić, zalać świeżą wrzącą wodą, ugotować i odcedzić.
  • Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, przestudzić. Jajo drobno posiekać, z ziemniaków zdjąć skórkę.
  • Soczewicę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę, wymieszać z cebulą, surowym i ugotowanym jajem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wycinać z ciasta kwadratowe lub okrągłe placuszki, nadziewać je przygotowanym farszem, starannie sklejać brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Wrzucać pierogi do wrzącej posolonej wody i gotować 2 min. od wypłynięcia. Następnie obsmażyć na rumiano lub polać tłuszczem i zapiec w piekarniku.
Marta Balko
więcej