Piernik z owocami: przepis na świąteczne ciasto
2021-04-01
średni
110 min
4
Aromatyczny piernik kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. Proponujemy wzbogaconą wersję, czyli świąteczny piernik z owocami. Sprawdź, jak go zrobić!
Polecamy również inne rodzaje świątecznych pierników: Piernik z bakaliami, Piernik w czekoladzie oraz Piernik z korzennym aromatem.
Sprawdź również >>> Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?
SKŁADNIKI
- 10 dag rodzynek
- szklanka soku wiśniowego
- 1/2 kg kwaskowatych jabłek (antonówka, reneta lub boskoop)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 8 dag cukru
- łyżka miodu
- 4-5 suszonych śliwek
- 10 dag wyłuskanych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
- łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki i śliwki zalej sokiem wiśniowym. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na plasterki.
- Pokrojone jabłka włóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier i miód, wymieszaj i odstaw na godzinę.
- Rodzynki i śliwki osącz na sicie (śliwki pokrój na paski), dodaj do pokrojonych jabłek wraz z posiekanymi orzechami, przyprawą do piernika, kakao, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Formę do keksu o pojemności 1 l wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj masłem i oprósz mąką), nałóż masę, wyrównaj.
- Piecz 1 godzinę i 20 minut w temp. 190 st. C (po 50 minutach przykryj ciasto folią aluminiową).
- Upieczony piernik pozostaw na 20 minut w formie, potem wyjmij go z niej, by całkiem wystygł.