Półrogal nadziewany pieczarkami - przepis na smaczny farsz

ciasto z pieczarkami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Półrogale nadziewane pieczarkami mogą z powodzeniem zastąpić tłuste przekąski z sieciówek. Wbrew pozorom ich przyrządzenia nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Podajemy przepis na doskonały farsz pieczarkowy!

SKŁADNIKI

  • pieczarka portobello
  • mała cebula
  • łyżka startego sera żółtego
  • trochę posiekanej natki (lub innych ulubionych ziół)
  • łyżka masła
  • łyżka ketchupu
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • cząber

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
  • Cebulę obieramy i również drobno siekamy, wraz z pokrojonymi pieczarkami dusimy na gorącej oliwie, mieszając, aż składniki staną się zupełnie miękkie. Doprawiamy szczypta soli, pieprzu i cząbrem.
  • Dodajemy starty ser i starannie mieszamy masę.
  • Z półrogala odcinamy jeden koniec, odcięte „denko” odkładamy, wydrążamy półrogal, smarujemy jego wnętrze masłem i ketchupem.
  • Do środka nakładamy farsz, zamykamy przygotowanym „wieczkiem”. Bułeczkę zawijamy w kawałek foli aluminiowej i zapiekamy kilka minut w rozgrzanym do temperatury 180 stopni C piekarniku.
  • Podajemy z samą lub z sałatką (sałata, pomidor, ogórek kwaszony wymieszane z łyżeczką majonezu).
Dorota Jaworska
Redaktor naczelna

Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Wydziału Pedagogicznego UW oraz Podyplomowych Studiów Ogólnomenedżerskich Wydziału Zarządzania UW i MBA SGH w Warszawie. Z ZPR MEDIA związana od sierpnia 2008 roku.
W latach 2012-2012 redaktor naczelna …

więcej