Domowa chałka - najlepsze śniadanie świata

Domowa chałka - najlepsze śniadanie świata

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domową chałkę można posypać makiem, sezamem lub gruboziarnista solą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Chałka z masłem i dżemem i szklanka ciepłego mleka lub kakao - tak wielu z nas wyobraża sobie najlepsze śniadanie. A jeśli do tego ta chałka została przygotowana samodzielnie, to już naprawdę nie ma nic lepszego. Podajemy przepis na domową chałkę.

Składniki

  • 0,5 kg mąki

  • 0,25 kostki masła

  • 20 g drożdży

  • 6 łyżek cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • jajko

  • 3 żółtka

  • pół szklanki mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło rozpuszczamy delikatnie i następnie studzimy.

  • Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru.

  • Resztę cukru mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i solą.

  • Do suchych składników dodajemy 1 całe jajko, 2 żółtka, drożdże z cukrem i letnie mleko.

  • Wyrabiamy gęste, lepkie i elastyczne ciasto, przekładamy je do natłuszczonej miski, przykrywamy folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  • Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie je zagniatamy, dzielimy na 6 wałków i zaplatamy 2 warkocze.

  • Chałki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do wyrośnięcia.

  • Przed włożeniem do pieca wierzchy chałek smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami lub solą.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 1